Sista kvällen i Falköping

Då är sista heldagen strax över för denna gång. Detta blev första dagen med sol och varmt väder. Jag föredrar dock att jobba i lite kyligare klimat så byxorna slipper kleta fast på benen.

Blå himmel och brännande sol.

Finaste tjurarna njöt helt säkert mest av alla i det soliga vädret.

Kenneth skottade fram en halv tandrad. Dessa tänder slutar aldrig att imponera.

Det är mycket sten i rutan jag och Kenneth gräver i nu. Synd att vi inte kommer hinna så mycket djupare. Imorgon har vi knappt två timmar på oss att gräva. Vore roligt att få vara med under hela projektet som fortsätter under sommaren och sen få se slutresultaten.

En större benbit lyckades jag hitta idag i alla fall. Det ska bli riktigt spännande att gå igenom fynden på skolan nästa vecka.

Bränt mig så in i helskotta har jag gjort. Fina ränder efter ärmar och handskar. Nu har jag säkert fått cancer också.

Fast det gör inget för jag hittade en katt att tvångsgosa som bet mig i handen och rev mig på halsen men det var det värt!

Han var så jäkla fin så nu saknar jag Katt som jag turligt nog får träffa imorgon.

Kvällen avslutades med hemlagad tacobuffé så nu är jag mätt och helt klart laddad inför sista rycket imorgon! 

Nu börjar det kännas

Efter fyra dagars grävande följt av två heldagar på bräda följt av ytterligare grävning utan någon egentlig vila där emellan, har jag sannerligen börjat känna mig sliten. Det värker i princip i alla mina muskler och leder. Två dagar grävning kvar sen blir det fasiken en sovmorgon. 

Samtidigt känns det tråkigt att det snart är över. Det har varit som att gå till jobbet och jag som älskar att jobba kommer att sakna det här, känslan av att göra någon form av nytta.

Dagens fältarbete bjöd egentligen inte på någonting. Jag hittade bitar av gnagartänder och en pytteliten käke från en sannerligen liten gnagare. Tänder är fortfarande mitt favoritfynd och från någon gnagare hade jag hittills inte hittat någon tand så jag är helt klart nöjd med dagen.

Det som kan se ut som framtanden på exempelvis en kanin är faktiskt kindtänderna på denna forna varelse. Så jäkla liten är denna käke. Det är det sista vi hittade i stick 5. Rutan jag och Kenneth grävt i sedan förra veckan är nu svslutad och vi har börjat gräva ut en ny. Förvisso utan fynd än så länge. Första sticket innehåller sällan särskilt mycket fynd baserat på övriga rutor.

Idag kom regnet först när det var dags att ta kväll men från lunch hotade riktigt svarta moln runt omkring. 

Vi hade dock turen att få gräva just på ett ställe där solen sken och kunde därför trotsa mörka moln och hotande oväder.

Imorgon ska jag gräva som aldrig förr. Jag vill hinna komma ner en bit i den nya rutan innan det är dags att lämna utgrävningen på fredag.

Andra veckan i Falköping

Igår bar det återigen av till Falköping. Helgen i Kiruna var ruskigt bra men den får jag skriva om någon annan gång.

Kenneth jobbade på bra de dagar jag var borta förra veckan. 

Det känns som att alla hittat tänder i sina rutor utom vi fast när jag var borta i slutet på förra veckan hittade Kenneth en riktigt fet tand! Jag blev så glad! Tänder är så läskiga och snygga på samma gång. Det bästa med dem är att de är lätta att identifiera. Inte som på vilket djur de suttit utan som just tänder då de är så bra bevarade.

Vi gräver i rena betesparadiset med kor just bredvid. Igår passade jag på att prata med en grupp sälskapliga ungtjurar. Jag blev lite kär i den pussglada bruna killen.

Det är så mycket djur av alla dess slag där vi gräver. Ibland har man knappt tid att jobba då dessa levande varelser hela tiden stjäl uppmärksamhet. En prima snigel drog mig ur fokus en stund idag.

När fynden blir för intressanta är man dock helt säkert tillbaka på banan igen! Idag började jag dagen med att hitta en stor fin ornerad keramikskärva. Två minuter senare hittade Kenneth en i samma stil. Dessa finbitar finns nu att beskåda i visningslådan där de finaste och mest spektakulära som vi gräver fram hamnar. Detta för att alla ska få chans att titta lite extra på dessa fynd. Det känns bra att få gräva fram nåt av värde även om det är slupen som avgör vem som hittar vad. Vi har bara haft turen att få rutan som just dessa skärvor låg i.



Den som väntar på något gott... I det fjärde sticket, alltså mellan 30cm och 40cm ner hittade vi totalt sju hela tänder samt bitar av två till. Det var även i det sticket som vi hittade finkeramiken. Äntligen har grävandet gett tillfredställande utdelning. Nu har jag hittat allt jag behöver för att känna mig nöjd. Dyker det upp mer roligheter ser jag det som en bonus, hittar jag inget mer är jag glad ändå.



Halva fjärde dagen

Idag hann jag bara vara med och gräva till klockan 12 för strax åker jag med tåget till Göteborg. Har egentligen inget specifikt att prata om för jag har fortfarande inte hittat nåt speciellt. Något som vi ständigt gräver fram är olika typer av kryp.

Främst är det maskar som kommer upp men även myror, skalbaggar och larver i olika storlekar. 

Det hela har dock varit himla kul så jag längtar verkligen till nästa vecka!

Dag 3

Idag har vi fått jobba i något trevligare väder. Knappt något regn men fortfarande kallt i sållen.

Så här ser det ut när man står och spolar fram eventuella fynd. Grisigt, blött och kallt.

Vatten får vi från en brunn som vi pumpar vatten ur till en behållare som sedan pumpar ut vattnet i slangar vi varje såll. Det här är lite bakom kulisserna för arkeologin, inget man får se på tv.

Lite kyla och stela fingrar är inget som stoppar oss! Vi letar på oavsett väder. Här är Kenneth in action.

Vi har ett partytält som tjänar som fikarum. Där finns varken el eller värme men skydd för regn och blåst.

Flera tänder har hittats. Här är syns en prima fårtand som Filip hittat.

Josefine hittade en tand med vit fin emalj kvar.

Jag och Kenneth hittade inget annat än flinta, ben och keramik i fragmentarisk storlek.  Fynden kanske kommer senare. Vi har trots allt bara hunnit gräva upp första etappen i vår ruta. Imorgon ska jag gräva för allt vad jag är värd innan jag åker hem till Kiruna över helgen!

Dag 2

Stället vi gräver på ligger i Karleby utanför Falköping. Det är inte ens 20 mil härifrån till Göteborg men vi bor på vandrarhem för att slippa pendla.

Idag var en hård men lärorik dag. Det småregnade hela dagen och blåste kallt. Jag frös inte ett dugg före lunchen men sen blev händerna så blöta att kylan tog över och fingrarna stelande.

Vi började idag att gräva i 1x1m rutor där all jord vattensållas och där utgrävningen noga dokumenteras. Efter varje decimeter man kommer på djupet skrivs en ny blankett. Alla fynd som hittas sorteras och stoppas i märkta påsar. Det är viktigt att alla påsar är märkta, fynd i omärkta påsar tappar helt sitt värde och måste slängas. 

Här gräver vi alla tillsammans på ett större fält och rensar upp som vi gjorde i går. 

Jag och Kenneth gräver tillsammans i en liten ruta. Fingrarna var dock lite för stela för att dokumentera själva grävandet och vattensållandet.  Att sålla när allt redan är blött och kallt är inte kul. Det tog en timma att få tillbaka rörligheten i fingrarna efteråt.

Här syns våran påbörjade ruta. Det festligaste med dagen är dock sorkarna som också gräver på samma ställe. I mitten på rutans övre kant är det en sork som dumpat jord i sitt gångbygge.

Vi skottade fram ett sorkhål i en annan hög som en sork hade gjort men fick aldrig syn på själva sorken. Det enda som syntes var jord som plötsligt trycktes upp ur hålet. 

Dagens skörd i rutan bestod av flintskärvor och brända ben. Imorgon hoppas vi på lite mer spektakulära fynd!

Diggit

Idag har jag för första gången medverkat på en utgrävning. Vi hann inte med särskilt mycket grävande, messt riggande av utrustning samt rensning. Under rensningen kom det upp en del fynd. Personligen hittade jag inget annat än mängder med brända benfragment men det känns bra. Linda i min klass hittade en hel tand från en ko eller ett får. Jag försöker verkligen fota det som kan vara intressant och ska försöka blogga dagligen.

Jag började dagen med att ratta hyrbuss.

Med dessa trevliga dårar till sällskap.

På plats började vi med att gräva ett dike där vi sedan kommer ha sollstationer där jord kommer tvättas och silas för att hitta även de minsta fynden.

Vi fick en genomgång för vad som gäller under veckan. 

Sedan var det dags att rensa upp och få använda den omtalade skärsleven. Det är den, tårtspaden, man gräver med.

Mina allra första fynd är det vita gruset som är fragment av brända ben. Djurben är det vi pratar om, det är ingen grav vi är och fumlar i.

Här är platsen vi jobbar på. Det är fint men jag är grymt rädd för fästingar.

RSS 2.0