Lång dag med hästar, tv-spel och bokmässan

Jag är helt slut och på vippen till att attacksomna. Det har varit en lång dag.

Började med att åka till hästen i morse. Han fick sina nya islandshästkompisar idag så efter lite tumult i form av att den ena nya hästen slet sig och drog på ett eget litet äventyr släppte vi ihop alla tre. Det verkar gå fint. Offe har redan snott tjejen i gruppen. Hoppas det inte blir storbråk när han prompt ska starta triangeldrama.

Direkt efter stallet bar det av till bokmässan. Jon-Henriks föräldrar är här och hans far blev intervjuad då han översatt en Strindbergbok till samiska. Imorn ska han prata igen så då blir det heldag på mässan antar jag. Det är första gången jag är på bokmässan. Om det inte vore så sjukt mycket folk skulle denna tillställning vara endast trevlig. Jag köpte fyra pocketböcker och fick en tygkasse på bju så jag är nöjd. Nu har jag börjat läsa The Hunger Games och tycker hittills att den är ytterst underhållande.

Efter middag med Jummes föräldrar drog vi till min klasskompis Amanda på tv-spel och fest. Väldigt trevligt folk och härlig stämning. Jag bangade dock disco och gick hem tidigt då jag är täppt i näsan och rädd för att bli sjuk.

Bra dag!


Jag är verkligen så glad över att vara hästägare!

Egentligen sitter jag och pluggar. Imorn har vi examination i fält, alltså prov. Fast våra fröknar säger att vi inte kan bli underkända om vi är där. Exakt hur det hela ska gå till har jag inte riktigt förstått. Jag antar att vi ska ut och med näst intill inga medel förrutom oss själva hitta och datera gravplatser. Det stod något sådant i beskrivningen vi fått på delkursen. Så nu läser jag på om tidsepokerna och försöker hitta och komma ihåg fakta om skillnader mellan gravtyper osv. 
 
Fast just nu tar jag en liten paus från skolarbetet...
 
Idag var jag ut till Ófeigur och red. Det gick helt strålande bra! Jag är så nöjd! Han gick som en klocka min lilla häst. Red på banan i ca 45 minuter utan att han satte sig helt på tvären en enda gång. Han brukar inte uppskatta hårt dressyrarbete men idag kan man nästan tro att han gillare! Red diverse sidförande i både skritt och tölt, voltarbete i skritt, trav och galopp i båda varven. Galopp på volt i båda varv utan att han kastade sig utåt en enda gång. Detta är för oss ett rekord då jag kunde rida flera varv. Innan har han fixat ett varv och sedan helt surat ihop, oavsett förhållanden. Jag avslutade med ökad tölt vilket också gick oväntat bra. Nu är jag verkligen väldigt glad att jag har en häst och att jag har med mig honom hit. Jag tror att den här vintern kommer bli hur bra som helst, även om det inte kommer någon snö.
 
På youtube finns massa små hästfilmer om ridning och vilket hårt arbete som ligger bakom. Såna här filmer som vill visa folk som inte tycker att ridning är en sport att det visst är en sport och en mycket farlig sådan. Jag personligen känner inte att jag måste hävda mig inom det här men jag blir som så sjukt peppad av dessa små filmer att jag slänger upp en här ändå. Tänk att man kan få ett så stort djur att samarbeta med en själv.. Lovely!
 
ps. jag älskar hästar ♥
 
 

Hemma hos oss

Mamma tjatar om bilder på vår lägenhet så nu slänger jag upp några. Saker och ting är inte riktigt i sin ordning än men nu är nästan allt uppackat så egentligen behöver vi bara skotta ner tomkartongerna och lite småtjafs till förrådet så har vi ett respektabelt hem.


Offes ögon är mycket bättre

Det där med flyghuva verkar funka alldeles strålande bra på Ófeigur! Idag var inget öga svullet eller rinnande. Han får helt enkelt gå med huvan på till sommar och höst är helt över här i södern.


Min bff Oskar

Jag har fått en bästis här i Göteborg. Det är min klasskompis Oskar. Vi är hemskt olika och skäller mest på varandra fast där emellan har vi kul och roligt.

Oskar frågade om vi ibland får isbjörnar på besök i Kiruna, som en seriös fråga. Där ställde jag mig lite kritisk till hur klipsk denne gosse egentligen är. Han blir stött när man kallar honom emo trots att han faktiskt har svartfärgat hår och snedlugg. Han gillar att retas fast jag har märkt att det mest är mig han retas med.

I vårt kompisförhållande är jag definitivt mannen och han är gumman. Men vi tycker om varandra jag och emo-Oskar, visst gör vi det.

Han har bra egenskaper också. Han ser väldigt snäll ut, är väldigt snäll och han är en sann mjukis. Känslig och känslosam. Det finns nog ingen som gillar att kramas så mycket som Oskar. Han bangar aldrig på en kram. Han är så där härligt drivande att man bara behöver följa med. Och han är noga med att alla är med och ingen glömd.

En riktig kompis!


IKEA är ett ställa man inte besöker mer än nödvändigt

En sån dag jag haft..
 
Började med att åka ut till Offe och tvätta hans ögon. Det rinner så mycket ur dom att det ser ut som att han gråter. Troligtvis beror det på att flugor och knott inte lämnat den här delen av landet än. Igår när jag upptäckte problemet ringde jag och rådade med veterinären som sa att jag skulle spola ögonen med och sätta på en flughuva. Jag som aldrig behövt använda flughuva innan fick åka iväg till närmaste Hööks och inhandla en. Så idag tog jag med mig Jumme som assistent och försökte spola Offes ögon med ögondroppar jag köpt på apoteket. Det var inte så lätt kan jag säga. Hästen står för visso väldigt snällt och stilla men att han kan knipa ihop ögonen! Till slut lyckades vi väl hyffsat ändå och huvan accepterades så nu hoppas jag att huvan sitter kvar när jag kommer imorn.
 
Direkt efter stallet bar det av til IKEA. Fy vad jag vantrivs på det stället. Hur i hela friden orkade vi åka dit på en lördag? Gråtande ungar överallt, folk överallt, kundvagnar överallt. Vi var på fullaste allvar på väg att vända i dörren. Efter ett gäng djupa andetag tog vi oss igenom hela butiken och kom hem med skrivbord, hyllor, en spegel, en stol, mattor och ett gäng påsklämmor. Nu kan vi faktiskt få lite ordning i lägenheten. Jag har fått ett minikontor i sovrummet och nu har vi fixat ett skrivbord till riktiga kontoret så nu har jag flera ställen där jag kan sitta och plugga. Idag köpte vi även ett begagnat köksbord med stolar så nu är det där med bord ingen bristvara längre. Känns mycket, mycket skönt. Bilder tar jag när vi fått allting på plats!
 
xoxo

Nu tar jag helg

Att det kan vara så jobbigt med tre exkursioner på fyra dagar. Efter dagens utflykt var jag helt slut.

Veckans höjdpunkt var helt säkert hällmålningen. Resten av tiden har vi mest tittat på sten. Sten på hög, sten på längd, sten i jord och sten på höjd. Men kul har det varit!

Idag fick vi leta efter saker på en plöjd åker. Åkertraktorer är grymma arkeologer, dom plockar nämligen upp en massa intressanta saker som gömmer sig i jorden. Flinta finns verkligen överallt. Små skärvor och flisor och flintavslag kunde man spotta med blotta ögat. Jag hittade inget coolt men Anton i min klass hittade en pilspets. Sicken lyckoost.

Imorn är det fredag och vi är lediga! Det ska firas med stallhäng på förmiddagen och mer har jag inte orkat planera.


Lite synd är det om honom ändå

Igår anlände min kära häst. Nu är hela min lilla familj Göteborgare.

Vad gäller Ófeigur är jag mäkta imponerad. Han som normalt är skeptisk, ängslig och försiktig klev ur lastbilen med kungaattityd. Med stela, stapplande och lite darriga ben klev han av, tjenade på mig och körde huvet i närmaste grästuva. Efter bara några steg såg lika smidig ut som vanligt. När jag släppte honom i en liten hage gnäggade de andra hästarna i en salig symfoni men Ófeigur bara betade på utan att svara. Han som faktiskt brukar gnägga lite ängsligt när vi åker i väg på tävling och lämnar trygga hemma bakom oss.

Han fann sig helt i läget. Ett enormt mognadstecken från hans sida! Senare släppte vi ihop honom med en miniatyrhäst och en annan ponny. Det verkar gå bra men Pegasus den vita ponnyn är ganska ond. Vi får se hur det går. Om två veckor flyttar två andra islandshästar till samma gård, då får han gå med dem i stället.

Hur som helst är jag glad att han är här. Idag tog vi en gemensam promenad och imorn tänkte jag rida lite. Härliga tider!


Sveriges sydligaste hällmålning

Idag var vi ute på exkursion igen. Huvudmålet var att besöka hällmålningen i Tumlehed.

Dagen började givetvis med ösregn. Som tur är inte lika illa som i måndags och efter hand avtog regnet. Efter en liten bussfärd ut i naturen besteg vi ett mindre berg och skådade Sveriges sydligaste hällmålning. Detta konstverk har kunnat dateras till ca 6000 f.kr alltså är den i runda slängar 8000 år gammal. Man har kunnat datera den på djurfettet som finns i färgen. Den röda färgen kommer för övrigt från rödockra. Att den hållit så bra så länge tror man beror på läget. Den är målad på en lutande vägg och har på så vis kunnat skydda sig från vädrets allra taskigaste styrkor.

Det är faktiskt smått överväldigande att vara så nära något så historiskt även om vi aldrig får reda på målningens syfte eller skapare.

Här kommer några bilder!


Härliga friluftsliv

Idag har vi varit ut med skolan och tittat på fornlämningar. Det var kul, hade dock kunnat vara ännu roligare.

Vi skulle vara borta till åtminstone tvåtiden men jag steg innanför dörren hemma redan tio i tolv. Detta helt pga vädret. Himlen öppnade sig över oss och jag med många andra blev blöt igenom regnkläderna.

Det var ett visset gäng som tittade på stenrösen och andra stensamlingar. Mysigt i skogen ändå. Förhoppningsvis blir veckans resterande turer lite torrare.


Ófeigur är på väg!

Nu är min älskade, älskade häst på väg hit! Han anländer på tisdagkväll om allt går enligt planerna. Det ska bli så roligt att se honom igen. När han är här kommer min flytt att kännas fulländad. Då kommer jag ha alla mina älsklingar på samma ställe.

Känslorna runt hästflytten har varit lite upp och ner faktiskt. Jag har oroat mig för omständigheterna det innebär att flytta en häst till ett nytt stall typ 170 mil bort. Hur han kommer att reagera, om han kommer att trivas, om jag kommer att trivas osv. Nu är jag dock tokpeppad! Det ska bli skönt att rida igen, få tillbaka sina favorithobby.


Nu börjar allvaret

Delkurs två är ingång och nu är det dags att börja läsa ordentligt i kurslitteraturen. Som ickegöteborgare har jag mycket att lära och upptäcka. Bara att strunta i nöjesläsning, här är det läxläsning om kvällarna som gäller!


Man blir trött

Idag har jag faktiskt varit väldigt produktiv. Jag har varit i skolan där jag som vanligt givetvis har varit ytterst uppmärksam och intresserad. När jag kom hem slängde jag ihop lite middag och gosade med Katt. Lite vila måste man ta mellan varven, det har jag lärt mig på studietekniklektionen.

När jag ätit och slöat lite skrev jag klart och skickade in min första inlämningsuppgift. Sicken känsla! När jag ändå hade orkat sparka igång datorn betalade jag in medlemsavgiften till Gast, göteborgs arkeologiska studentförening eller nåt i den stilen står det för, följt av att i samma veva anmäla att jag tänker närvara vid insparksfesten på fredag. Det är mycket nu.

Lite senare när Jumme kom hem från jobbet tog vi tag i lägenheten. Packade in prylar i garderoberna, packade upp böcker, fyllde byrån med tv-spel, tog ner våra fullpackade boardbags till förrådet och snyggade till städskrubben samt "kattskåpet". Det finns fortfarande en hel del att packa upp och ställa fram. Det känns som att vi aldrig kommer bli helt färdiga.

Nu ligger på sängen och orkar inte göra mer idag. Imorn måste jag googla fram en bilprovning och byta det där däcket på bilen och förhoppningsvis hinna ombesikta fanskapet innan helgen. Känns helt sjukt jobbigt att ta tag i den biten. Blä och spya.


Big City Cat

Katt trivs i storstan. Nu äter hon lika hetsigt som hon gjorde hemma i Kiruna. En lättnad i mitt mattehjärta. Att vårt balkongräcke ser ut som en fängelsecell bekymrar inte Katt över huvud taget.


Monday funday!

Idag har jag med åtminstone en tredjedel av klassen lekt loss på Universeum. Vi tycker redan så mycket om varandra att vi bara var tvungna att umgås så här vår lediga måndag hehe.

Nå väl, Universeum är nog mitt absoluta favoritställe här i Göteborg. Idag hade vi dessutom turen att få se när hajarna och fiskarna i den stora tanken fick mat. Så himla häftigt. Det är så lugnt och harmoniskt i akvariet i vanlig fall. Sakta simmar en haj förbi, ingen stress. Så kommer maten och BAM så rycker diverse haj eller rocka åt sig en bit mat. Helt otroligt vad snabbt det går. En guide stod framför akvariet och pratade om de olika filurerna som finns där, vad det är för något, vad de helst äter, vad de heter osv.

Det var även första gången jag lyckades få syn på några av de så omtalade aporna som bor i Universeums lilla regnskog.

Givetvis gick jag loss i shopen och handlade med mig en sjukt grym dinosauriemugg och ett litet modellskelett av en velociraptor. I shopen kan man för övrigt köpa ätbara torkade kryp eller kackerlacka i klubba. Och därmed satte Oskar klassbästa i äckliga ätbara prylar då han så klart var tvungen att köpa den sistnämnda godbiten. Det så att man ville kräkas när han slickade på sin nya vän..

Sammanfattningsvis en grymt rolig dag!



1 vecka

Första veckan som student, göteborgare, sambo osv är förbi. Lägenheten ser i stort sett fortfarande ut som skit. Igår tog vi dock ner en hel bunt med tomma kartonger till förrådet så nu kan man andas här hemma.

Vi har skaffat tv, en 46 tummare tror jag. Stor är den i alla fall. Igår inhandlade jag en verktygslåda och fyllde upp med lite nödvändigheter. Nu behöver vi bara en snygg bokhylla, ett köksbord och en slagborr så kan vi ro den här båten i land.


Silverfisk och potatis

Till att börja med vill jag säga att jag trivs i skolan. Det är kul och spännande osv. Vi pratar och tittar på bilder och föreställer oss livet som Indiana Jones. För visst är det så det kommer se ut när vi är färdigutbildade.
 
Något som dock inte känns tvärbra just nu är vår lägenhet. Det går grymt med segt att få den i ordning. Det värsta var dock igår när Jumme skulle packa upp sin kökskartong. Han lyfter upp ett gäng inslagna tallrikar och när han drar av pappret rusar ett helt gäng silverfiskar omkring i den översta tallriken. HELT JÄVLA SANSLÖST VIDRIGT! Det så att jag vill gråta. Skadedjur står inte med på min önskelista.
 
Tur att jag får gå till skolan på dagarna så jag slipper mysa i vårt äckliga hem. Kompisar har jag också fått! Så ni vet, mamma och pappa.

Första skoldagen sen gymnasiet

Då var den där måndagen här, jag har börjat skolan igen. Första skoldagen på fyra år.

Tidigare när jag var på väg till skolan mådde jag rent spyilla. När jag väl kom på plats kändes det faktiskt inte alls olikt gymnasiet. De flesta i klassen är i min ålder skulle jag tro men med några betydligt äldre elever. Tänk er tant som i mormor. Det hela kommer dock att bli intressant. Det är en relativt jämn mix av tjejer och killar så jag känner mig i nuläget positiv!

Här skiner solen så nu sitter jag uppe vid Poseidon och väntar på att vi ska börja flytta in i lägenheten. Det är ju kul men fy fanders så less jag är på att bära kartonger.


Nu är jag här

Efter en två dagar lång bilfärd kom jag, pappa och Katt fram till Göteborg igår. Katt var sjukt missnöjd över att åka bil så länge men en mellannatt på ett hotell i Mora fick henne att överleva resan. Idag flög pappa hem så nu bor jag och Jumme en natt till på camping innan vi imorn flyttar in i lägenheten. Det är även imorn min första dag i skolan utspelar sig. Jösses, tänk om jag inte ens vet hur man går i skolan längre?


RSS 2.0