Vila i frid min älskade vän

Det här är den mest tragiska dag jag genomlevt på länge. I sin egen kategori kanske rent någonsin.
 
Igårkväll upptäckte jag att Ågren var lite vissen och han hade inte ätit maten han fick på morgonen. Att en kanin matvägrar är aldrig bra så jag ringde jourveterinären i Gällivare. Hon ställde lite frågor och eftersom att jag inte hittade några anmärkningsvärda fel som utslag, blåsor, rinnande/svullna ögon, öron eller nos på honom så gav hon mig rådet att mata honom med Proviva då misstankarna låg på att något var galet i magen.
 
Jag fick i honom lite proviva och han drack några droppar vatten på egen hand så jag bestämde mig för att avvakta till morgonen då det började bli så sent och att åka ensam till Gällivare på natten kändes inte lockande.
 
Jag ställde larm mitt i natten för att kolla till honom då jag var så rädd att han skulle dö. Levde gjorde han men han hade inte rört sig en millimeter sen tidigare under kvällen. Att han levde fick mig dock att sova vidare till klockan sex. När jag klev upp och upptäckte att han fortfarande bara satt och såg ledsen ut blev jag riktigt orolig. Så orolig att jag kände att jag inte borde köra ensam till Gällivare. Jag fick med mig mamma som körde så jag fick sitta med min älskade kanin i famnen hela vägen.
 
I bilen verkade Ågren piggna till. Han tittade nyfiket omkring sig och ögonen så klara och vakna ut. Jag hoppades så innerligt att han bara skulle ha en hårboll i magen som orsakat förstoppning och som skulle gå att få bort utan större svårigheter.
 
När vi väl kom fram fick vi komma in i ett litet rum med ett undersökningsbord. Det luktade starkt av desinfektionsmedel och fukten på bordet avslöjade att det just torkats av. Jag höll min kanin i famnen medans vi väntade på veterinären.
 
När veterinären kom började hon undersöka honom lite försiktigt. Han tyckte inte om att hon klämde och kände på honom och gjorde motstånd. Veterinären sa att han verkade ha ont högt upp i magsäcken. Hon undersökte hans mun och tyckte han hade bleka slemhinnor. Att han orkade göra så pass mycket motstånd som han faktiskt gjorde fick mig att tro att han hade ganska mycket kraft kvar ändå och att han faktiskt kanske skulle klara det här. 
 
Sen kollade honom honom i nosen och där fanns det mycket obehagligt. Han hade stora sockerkristaller och var i nosen. När veterinären försökte få upp lite av det på en bomullspinne försökte Ågren hoppa av bordet. Jag fick hålla honom hårt mot mig för att han inte skulle råka skada sig och när hon petade honom i näsan försökte han i  panik att hålla undan huvudet. Hon fick ut en bit och sa att vi måste ta honom till röntgen. 
 
Just när vi lämnade det lilla undersökningsrummet fick Ågren mycket svårt att andas. Jag kände hur han kämpade för att få luft och slängde huvudet upp och ner i desperata försök att få syre. Jag sa till veterinaren som höll på att preppa inför röntegen "Han får ingen luft, han får ingen luft!". I samma sekund tappade han medvetandet. Hon tog min lealösa kanin och kallade på hjälp. In rusar två assistenter som sätter på honom en syrgasmask men det är redan för sent. Han dog där och då i mina armar och det fanns inget jag kunde göra. Allt gick så fort.
 
Just i det ögonblicket han fick svårt att andas var det som att jag också upplevde hans symptom. Jag kunde inte heller andas och jag drabbades av en fruktansvärd och obeskrivlig panik. Jag kunde så tydligt känna honom och hans sinnesstäming. Det var som att vi båda två förstod att det var kört.
 
Jag föll ihop i förtvivlan. Han bara låg där, död. Veterinären satte mig på en pall och bad mig klappa honom men min första reation var just att jag inte ville röra honom. Han var ju död. Det fanns inte längre någon mening. Jag gjorde dock som hon sa. Hon sa att hon skulle ta några prover och röntga honom ändå så att jag skulle få veta vad som egentligen hände så att jag skulle få en större chans att bearbeta sorgen. Just då kändes allting så väldigt menlöst. Vad spelar det för roll hur han dog? Han är borta och jag kommer aldrig få honom tillbaka. Men jag orkade knappt säga ett ord i mina hysteriska snyftningar så jag lät henne ta reda på dödsorsaken.
 
Det visade sig att han hade en fruktansvärd lunginflammation och luftvägsinflammation. Hela systemet var drabbat och han hade nästan inte haft någon lungkapacitet kvar över huvudtaget. Hans sista krafter gav han när han stretade emot på undersökningsbordet och sen orkade inte hans lilla kropp längre.
 
Det är imponerande hur väl han dolt sin sjukdom för oss. Han måste ha haft svårt att andas hela tiden men visade inga som helst tecken på det förrän allt redan var för sent. För så gör kaniner. Att visa sig svag är lika med döden för dom. Hur han från början fick inflammationen kan man inte helt säkert veta. Ett sätt är mögelsporer som finns naturligt i hö som kan få en kanin att insjukna i lunginflammation om denne just då har ett svagt ögonblick i sitt emunförsvar. Lunginflammation hos kaniner är dock svårt att få bukt med även om man upptäcker det i tid.
 
Efter att veterinären tagit proverna på honom kom hon in med honom till oss. Vi var nu placerade i ett annat rum där man tänt ett litet ljus. Han var inlindad i sin rosa lilla filt och ögonen var stängda. Nu såg han ut som vanligt. Det såg ut som att han bara sov och han såg faktiskt rätt nöjd ut. Jag fick honom i famnen och pussade och kramade hans lilla kropp som blivit alldeles stel.
 
Även om jag kände mig obekväm med att ha honom död med i bilen bestämde vi oss för att ta med honom hem för att kunna begrava honom till sommaren. Nu ligger han i en liten kartong i min mormors frys. Jag fick ett sista farväl innan vi tejpade igen lådan för att aldrig mer få se honom.
 
Mamma följde med mig hem för att städa undan han bur. Det visade sig ändå vara omöjligt för mig så det var tur att hon hjälpte till. Hon städade undan hans bur medans jag satt i tårar och tittade på. Hopplösheten vet inga gränser. Det mesta av hans saker har jag sparat då jag inte är i skick att bestämma vad som är värt att spara och vad som borde slängas. Kanske får han begravas med sina favoritleksaker eller så sparar jag dessa för att minnas honom med glädje.
 
Just nu mår jag fruktansvärt dåligt och finner ingen tröst i någonting. jag vet inte hur jag ska gå vidare men samtidigt vet jag ju att jag kommer göra det.
 
Vila i frid min bästa älskling! Jag älskar dig nu och föralltid ♥
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skinande rent

För några veckor sedan hittade jag en död pälsänger i ett av mina köksskåp. Jag fick panik och genomgick en fullkomlig inre kris. Anmälde mitt ärende till bostadsföreningen och inväntade anticimex.

Efter några dagar ringde en tjej från anticimex upp mig. Hon berättade att pälsängrar inte är farliga och inte vanligtvis gör någon skada på nånting. Dom lever som namnet avslöjar helst på päls, som i hårstrån från djur. Dom bor oftast bakom lister och lever i alla hus. Hos alla. I smyg. Hon sa också att lättaste sättet att bli av med dessa om än så fridsamma men äckliga kryp är helt enkelt att dammsuga upp dom. Man ska ha väldigt väldigt många innan skadedjursbekämpning i kemikalisk form är aktuellt.

Först idag tog jag tag i det här på riktigt. För idag kunde min mamma hjälpa mig. Så nu har vi dragit fram varenda möbel, dammsugit och skurat varenda list och inte hittat ett enda spår av ohyra. Det är en sån lättnad. Mitt hem är inte en boning för ovälkomna snyltgäster. Och nu har vi förhoppningsvis städat bort alla krypägg om det ens fanns några.

Dessutom känns mitt hem ovanligt rent. Kanske är det bara för att jag torkat av min tjocktv och plötsligt ser tvprogram i en helt annan skärpa.


Fan

Jag har nu oroat mig i några veckor gällande min hästs töltförmåga. Han har från ingenstans blivit fruktansvärt travtaktig i tölten. Detta har gjort mig väldigt fundersam och jag har varit livrädd att han rent ska tappa tölten.

Idag red jag för Lasse och la fram mitt problem. Jag har känt mig så maktlös och frustrerad då jag verkligen inte förstått var mitt problem kommer ifrån och då heller inte kunnat göra något åt det.

Efter en massa töltande, travande och galopperande och visande från alla vinklar kunde Lasse konstatera att felet inte sitter i tölten. Inte så förvånande då sällan felet sitter i det uppenbara problemet. För så är det ju jämt med djur, inte gör dom det lätt för en, nåt annat trodde jag inte heller.

Lasse misstänker någon låsning någonstans i bakdelen, ej liksidig muskulatur eller en sträckning. Det sitter dock troligen i bakdelen och han sa att ett sånt problem känner man inte från ryggen. Eller jag har ju märkt av att något är tokigt men exakt var i hästen har jag verkligen inte haft en susning om. Lasse kände lite på musklerna i bakdelen och lite på ryggen. Musklerna var mjuka och "bubbliga" och inte alls hårda vilket han sa var jättebra.

Rekommendationen blev att få honom kollad och masserad av någon som kan. Lasse menar att det är en liten grej och inget akut eller direkt farligt men som den hönsmamma jag är gällande mina djur så känner jag mig inte alls lugn utan väldigt orolig. Tänk om det visst är farligt? Tänk om han aldrig blir bättre? Tusen sådana frågor ställer jag i mitt huvud.

Min kära lilla häst som aldrig haft några sjukligheter eller skavanker. Nå väl det är ju som tur är långt ifrån livshotande.


Minnesvärd dag

Idag ramlade jag av en häst för första gången på 4 år. Det var nog första gången någonsin som jag ramlade av en stor häst. 
 
Jag har kommit fram till att jag kanske vill bli lite av en hoppryttare och har fått hoppträna (mest för min egen del) lite med Prognoze. Ófeigur blir dock bättre och bättre på det här med hoppning men det är extra kul att hoppa med en häst som varit med förr. 
 
Hur som helst så kom jag helt ur balans på Prognoze på en oxer och åkte i backen efter att ha hängt på halsen men det är sånt som händer och jag slog mig inte ett nå så nu är jag bara ännu mer taggad på att hoppa. Förhoppningen är att tävla Ófeigur i hoppning på någon mindre klubbtävling.
 
xoxo

Jag älskar dig mer och mer Katt

Jag och Katt blir bara bättre och bättre kompisar. Hon sover näst intill varje natt i min säng och ligger hon inte bredvid mig när jag vaknar kommer hon inrusande som ett skållat troll så fort hon hör att jag rör på mig.

Hon är fruktansvärt gosig men aldrig klängig eller "för mycket". Och det bästa är hur lyckligt hon möter mig när jag kommer hem.

Jag älskar djur!


Jag älskar dinosaurier

Kom över nån jurassic park-fotoappgrej på internet där man kan klippa in dinosaurier på sina egna bilder.

Ingen vidare klass eller trovärdighet men jag är ju så frälst i dinosaurier så jag gjorde mig en ful dinosauriebild ändå.


Jag vill ha en kamera

Jag vet inte hur länge jag har velat ha en bra kamera men det är något jag fortfarande anser att jag behöver. Man kan säga att hela mitt liv är snabbare än vad en telefonkamera klarar av. Min häst är faktiskt på tok för snabb för att fångas av min spruckna iphone. Det samma gäller mina två vilddjur som härjar i min lägenhet.

Egentligen vill jag bara kunna fota saker i rörelse. Vilket man kan med nästan alla kameror nu för tiden. Min lilla digitalkamera har slutat att fungera. Eller kameran funkar men den har touch screen och det är just det som har slutat att fungera. Jag kan inte ändra en enda inställning då den inte känner att jag petar febrilt på skärmen.

Käre gode gud, giv mig en kamera som jag kan ta fina bilder av mina nära och kära med...


Tjockisdagen

Jag tycker inte så värst bra om semlor med mandelmassa i så min mamma gör pyttesemlor med sylt som fyllning istället.


Bad to the bone

Min kompis Katti är hemma i stan några dagar. Hon och alla hennes systrar fick rida på min fagra springare. För nåt år sen ramlade hon av min häst och blev lite skraj men idag gick det jättebra och jag är extra stolt över att min häst var så snäll.

Vi kunde alla enas om att hästridning kan sammanfattas i en sanningsenlig fras: bad to the bone!

Katti instagramade sin ridutstyrsel med en pose bredvid snyggÓfeigur.


Hur jag känner för djur

Hittade en bild som kan beskriva min relation till djur. Främst mina egna.


Tomatodling steg 2

Nu har jag torkat tomatkärnorna. Det blev ca 50 stycken totalt från en körsbärstomat.

Efter rekommendation från min mormor köpte jag såjord som jag fyllde en mindre kruka med, satte ca 5-7 frön i mitten av krukan, petade ner dom ungefär en centimeter, täckte med lite jord och till sist vattnade. Tar ca 2 minuter att genomföra hela akten.

Nu står krukan i fönstret och jag hoppas att små plantor vill visa sig om några dagar!


Frost på mulen

De senaste dagarna har varit ruskigt kyliga. Offe har fått vila både igår och idag för att jag tycker att det är för kallt för att rida. Jag vet att jag är vek...

Under veckan har han gått riktigt bra faktiskt. Taktren och snäll i tölten. Jag börjar bli riktigt peppad inför tävlingssäsongen! Hoppas såklart på lite bättre poäng än förra året.


Åbbe och Katt

Hemma hos mig är leken i full gång. Katten och kaninen härjar alltid som värst på morgonen.

Nu verkar båda ha en sexuellt ganska lugn period. Ågren försöker inte desperat att sätta på katten och katten har nyligen gått ur sitt löp eller vad det heter för katter så båda verkar rätt nöjda med tillvaron.


Matilda's & Elvira's tomatodling

Idag var jag förbi på palt hos min mormor. Hon har en liten liten kruka där hon börjat odla körsbärstomater.

Att odla ätliga saker hemma tycker jag är fascinerande och kände med ens att det är något jag också vill göra. Mormor visade mig hur man ska göra och tillsammans så bestämde vi att skapa vår egen tomatodling.

Så hur gör man då? Jo, men börjar med att plocka en befintlig tomat som man plockar fröna ur. Dessa måste torkas nåt dygn innan plantering. Om man planterar blöta frön kommer dom bara att mögla och dö. Denna regel gäller generellt för det mesta man planterar. När fröna torkat planterar man ett gäng i en kruka med vanlig blomjord och hoppas på det bästa.

Hittills har jag bara börjat torka mina frön men jag lovar att informera vidare hur det går.


Längdskidor med solen i ögat

Solen skiner och fåglarna kvittrar! En perfekt dag att göra det mesta på men just idag blev det längdskidåkning. Det är första gången på 5 år som jag åker längd.

Anna-Sara hade Tekla med sig men hon drar inte så bra så vi kunde hålla samma låga tempo hela vägen. Skönt! Ett steg närmare mitt aktiva hälsosamma liv som jag tänker mig att jag borde leva.

https://cdn1.cdnme.se/cdn/6-1/828086/images/2013/pic_5116487ae087c317de26d1a9.jpg" class="image">


Trampa spår

Idag har jag åkt bandvagn med min far. Trampat spår flera herrans mil över stock ock sten, viltstängsel och enorma mängder snö. Just stenar var han duktig på att pricka, min far. Jag trodde jag skulle dö men se det gjorde jag inte.

Nå väl nu ska trampas några vändor till så kan alla glada pimplare skotra sig fram med säkerhet för att deltaga under rautaspremiären när så är dags.


Ut med kånken!

Idag packade jag Kånken full med friluftsfika till jobbet. Mackor, blåbärsoppa, bananer, minimorötter, drickyogurt, tepåsar och varmvatten i termos. Jag kände mig som ett dagisbarn. Särskilt då min termos är grön, turmuggen är rosa och kånken är lila. Färgglatt är dock roligare än färglöst så jag skulle inte vilja ändra på något i min packning.

Anledningen till att jag hade med mig fika var för att jag inte hade möjlighet till varm lunch då jag befann mig mitt ute i vildmarken och inte kunde åka in till stan för att äta.

Blå himmel och strålande sol i kombination med fruktansvärd kyla. Tur att det är varmt och gosigt i bandvagnshytten.


Nu gör jag ett försök

Nu tänkte jag plocka upp min blogg igen. Kanske kommer jag orka skriva några gånger i veckan, kanske inte. Jag vet inte men båda mina föräldrar tycker att min blogg är så fantastiskt intresant trots att dom båda träffar mig dagligen till ofta.
 
Så vad har hänt sen sist? 
Inte så mycket mer än vanligt. Jag fyllde år i januari så jag är nu hela 23 år. Ófeigur som har en okänd födelsedag räknas från detta år som 13 år gammal.
 
I födelsedagspresent har jag bland annat fått en kaffebryggare så välkommen på en kaffe kära vänner! Men ni får brygga efter behag själva, jag står bara för allt material och dricker själv te.
 
Hopp hopp!

RSS 2.0