Snart på återfärd

Om en kvart åker vi tillbaka till Sverige och Göteborg! Blir skönt. Köpenhamn var bra men jag saknar Katt och Ófeigur.

Glad frukostmacka i glada danmark.

Vårat rum såg ut ungefär så här. Bättre bild orkade jag inte ta.

Dansk gata.

Kul karusell på julmarkbaden. OBS fakesnö!

Köpenhamn

Då var vi här. Sen kursen började har det pratats om denna skolresa. Nu har vi varit på national museum och titta på diverse förhistoriska saker. Ett litet grupparbete he delats ut där vi utifrån olika rubriker själva ska hålla guidningar för varandra. Det sker dock imorgon. 

Jag delar rum med Amanda och just i detta nu har vi fritid till klockan sju. Slappa som vi är tar vi en lång stödvila på hotellet. Köpenhamn är inte så spännande att någon av oss orkar ränna runt på upptäcksfärd. 

Jag delar med mig av några bilder från dagen.

Första gången jag åker genom Skåne. Nu har jag färdats rakt över landet. Bara treriksröset kvar så har jag verkligen färdats från norr till söder.

På Öresundsbron. 

Framme i ett soligt Danmark.

Vi fick tillbaka tentan och jag fixade ett VG! Jag är så glad att jag kan dö lycklig.

En förhistorisk älg.

En, för sitt rika ornament, känd förhistorisk kruka.

Det här föremålet dyker upp i var och varannan arkeologibok. Den tolkas som att man ansåg att en häst drog solen och månen över himlavalvet, typ. Nu har jag sett denna solkärra live. Solskivan är för övrigt täckt med äkta guld.

En mumifierad döing.

Closeup.

En avslutande bild på random plats i Köpenhamn.

Over and out.

Kattgos

Snart är han hemma igen, Jumme min hjärtevän! Jag har passat på att ha kvalitetstid med Katt nu när vi varit ensamma. Hoppas hon gillart lika mycket som jag.

Vi kollade en naturfilm på svt2 om bla flodhästar. Katt satt som förtrollad i säkert 10 minuter.

När jag passade på att plugga idag pressade hon sig mot mig i vår toklilla soffa och somnade så gott. Hon har sina stunder. Mest har hon dock rusat runt i lägenheten så att mattorna krullat sig och dammet yrt. Vad gör man inte för att dräpa en leksaksmus? Hon är fan bäst, min Katt!

Imorgon åker jag på klassresa till Köpenhamn. Ring mig inte i onödan mor och far! Åter i Göteborg på fredagkväll.

Offe är redo för Göteborgsvintern

Jag har köpt mitt livs första reflexridtäcke till min häst. Om sanningen ska fram är jag inte ens riktigt säker på hur det ska sitta men jag tror att det sitter ganska bra. Täcket satt kvar hela turen idag så syns gör vi i alla fall. Här regnar det så pass mycket att ett ridtäcke känns som en värd investering. 


Lite snö hade varit att föredra. De dagar jag slutar kl 16 är jag i stallet tidigast runt fem vilket betyder att det då är mörkt ute. Så mörkt att man faktiskt blir rädd. Man ser verkligen ingenting, inte ens vägen man går på är lätt att urskilja. Snö gör till och med mörker ljusare!

Jag har skaffat lite andra nya reflexer till Offe också. Det kommer vara omöjligt för mig att alltid lyckas rida i dagsljus så reflexer är av högsta prioritet. Pannlampan fick nya batterier igår så nu ser jag vad jag gör. 

Då var vi ensamma några dagar, jag och Katt



Jumme har dragit på kostymen och farit iväg på konferens i Upplandsväsby. Förmodligen kommer han vara full varje dag och inte minnas ett enda ord om kärnkraft som han ska få lära sig så mycket om genom föreläsningar.

Jag saknat honom så!


Själv sitter jag hemma och läser på om döingar. Tur att Katt är hemma så att jag har någon att våldkrama om jag blir för rädd!

Bra helg!

I fredags var vi på en riktigt bra cirkus. Ett gäng fransktalande kanadensare som gör en show i sann skogshuggaranda kallad Timber. Riktigt bra! Ingen klassisk cirkus med djur och sånt utan akrobatik och dans och en massa jonglerande med yxor.

Bilden är tagen från deras hemsida http://www.cirquealfonse.com/en

Igår var vi och hämtade hö sen vart det att lira lite boll. Fortfarande utomhus i inga kläder. Södern alltså. Sjukt varmt!

Glada fottikompisar!

Idag var det stallmöte och efter det brände jag mer än jag har råd med på reflexer och ridtäckbyxor på hööks. Allt för min älskade häst!

Bästa hästen <3


Snart händer det!

Idag var det snö på backen borta i stallet! Inte så mycket men ändå. Jag blev glad.

Innan vart jag ganska less. Igår hade vi redovisning av ett grupparbete och idag blev vi tilldelade ett nytt. Jag börjar bli sjukt less på grupparbeten.

Hur som helst fick snön mig på bättre humör!

Lite, lite snö!

Hästen gick för övrigt som en klocka. Jag är så nöjd över dagens longering! Han som i regel inte alls begriper syftet med att gå i en jämn cirkel runt en människa kunde idag galoppera runt mig, i snöre, i båda varven! Halleluja! Dessutom är jag nöjd med den avslappnade formen han höll hela tiden. Happy times!

Tänkte fota galoppen men min telefon dog...

Det är sånt här man behöver när skolan är tung och vardagen grå. Ófeigur är min viktigaste och mest generösa glädjekälla. 

Sen har jag ju mina två andra favoriter också, Jumme och Katt. Jumme har köpt matchande mössor åt oss. Sambolivet är kul.

Så mycket kärlek!


Hej musen

Idag hittade jag en liten rädd kompis. En mus som tagit skydd i en öppnad höbal. I förtvivlan rände den omkring innan den hittade ut och försvann i horisonten. Den var så söt att jag tog lite bilder. Tänk att det finns folk som är rädda för såna här...





Opera

Idag har vi varit på opera. Jummes föräldrar är här över helgen och bjubbar på finaktiviteter. Föreställningen hette Kärleksdrycken.

GöteborgsOperan

Huvudpersonsbrud i gunga

Lite akrobatik som återställde åskådarnas intresse efter pausen

Vi tog ett litet familjefoto när vi kom hem. Det är allt bra trevligt att komma hem till Katt!

Kött

Igår käkade jag kött. Första gången sen februari. Fast det var älgkött. Alltså kött som jag får äta. Det där med vilt har jag dock svårt för. Jag tycker helt enkelt inte att det är särskilt gott. Tänkte bara berätta det. Over and out.

Ut på upptäcksfärd

Idag red jag efter en okänd väg. Galopperade i full fart upp för en backe och vips så var jag vid wat-nånting-buddah-nånting. Jag såg tyvärr inga buddistiska munkar. Jag förstod dock vilken väg jag var på så nu är den inte särskilt okänd för mig längre.

Det var uppehåll när jag kom till stallet. Precis när jag lägger på sadeln kommer regnet. När jag kommer tillbaka till stallet kommer solen. Göteborg alltså...

Jag älskar min häst!  

Making christmas

För första gången i mitt liv gör jag hemlagad glögg. Jumme kan sånt här så nu har vi en sats blåbärsglögg på jäsning. Hoppas den blir god. 

Ser ut som soppa.


Plasttunna... Det ser allt bra sunkit ut.

Lisebegs jättegran. Inte direkt som LK-granen men det får helt enkelt duga.


Offe har nya dojjor

Idag blev Offe skodd första gången sen han kom till södern. Det gick bra så jag är nöjd.

Förra veckan löshoppade jag honom två gånger. Jag försöker hitta på massa bra övningar för att han ska bygga muskler i ryggen. Nu när han är helt på banan igen måste jag träna lite hårdare. Turligt nog finns en mycket bra backe precis vid gården där man kan klättra så förhoppningsvis blir han riktigt biffig framöver.

Inte så högt men han är duktig och tar i ändå. 

Människor och djur

Att plugga arkeologi leder till oändliga funderingar. Jag läste just som 7000 år gamla hundgravar. Svenska gravar från skåne närmare bestämt. 

Här har alltså hundar begravts efter samma mönster och villkor som människor. Samma tecken för både det rituella som för gravgodsen. Hundar har fått människovapen som stenyxor med sig i sina gravar. De har precis som människor strötts över med rödockra. Människor och hundar har i vissa fall blivit begravda tillsammans.

Vad säger det här då? Personligen ser jag detta som ett starkt bevis på att människor en gång i tiden respekterat djur på ett sätt som är obegripligt för människor idag. Jag tror inte ens att den vildaste djurättsaktivist känner en sådan respekt och tacksamhet till djur som forntidens människor gjorde. 

Förr var människor helt beroende av de resurser som djuren tillförde. Exempel på livsnödvändiga resurser från djur är mat, päls till kläder, horn och ben till redskap och vapen osv. 

Idag ser vi inte på djur på samma sätt. Husdjur är något vi har för vår egen underhållning och inte för konkret överlevnad. Vi älskar våra djur och sörjer dem när de dör men inte många väljer att begrava sina djur med sina vackraste och mest värdefulla prylar. Vissa begraver inte sina djur över huvudtaget. Å andra sidan begraver vi inte längre människor med gravgåvor heller så det är inte jättekonstigt.

När och varför tappde svenskarna respekten för djuren? När började människor se sig som mer värda än allt annat levande på hela jorden? Kommer det någonsin att ändras? Jag har många frågor som jag vill ha svar på. Dock tror jag aldrig att människor kommer uppskatta djuren så hjärtligt någonsin igen av den enkla anledningen att man inte behöver. Idag kan vi köpa mat och kläder och gör det ofta utan att ens tänka på vad det är vi egentligen köper. Det vi inte ser och gör det finns inte.

Nu ska jag gå och lägga mig. Jag är för trött för mina egna tankar.

Jag älskar Katt

Både jag och Jumme älskar Katt därför slänger jag ut ett gäng bilder i ren kärleksyra för vår lilla vardagshjältinna.

Katt hjälper till att plugga genom att halvt sitta på skolböckerna.


Katt spelar dataspel med Jumme.

Katt snoozar i sängen.

Jumme tvångsgosar katt.

Mer tvångsgos.

Jag har klätt ut Katt till apa vilket hon inte alls fann lika kul som jag.

En lite suddig Katt-apa.

Katt sover halvt liggandes, halvt sittandes.

Japp det var den Katt-tributen!

Forntidsliv är nåt jag tror jag hade varit bra på

Idag hade vi temadag med skolan. De flesta i klassen gnolar febrilt med hemtentan som ska in på tirsdag innan kl 09.00 och valde att dissa dagens äventyr. Endast 6 elever av 30 deltog. Jag är inte klar med min tenta men jag ångrar absolut inte att jag deltog i dagens äventyr. 

Vi fick pyssla med keramik, forntida trådknytartekniker och det bästa av allt, vi fick knacka flinta! Jag lyckades knacka ut ett tunnt flintspån som jag började arbeta till en pilspets. Den hann dock inte bli riktigt klar men det är ett estetiskt fint litet stycke flinta! 

Vi fick göra varsin liten skål i vanlig lera man gräver fram utomhus och samtidigt lära oss hur leran ska stärkas och behandlas innan man bränner den. Vår brännare falerade dock helt och allas verk blev missbildade och liknade mest missbildade stenar. Jag har sparat min ändå. Vi gick även göra figuriner i lufttorkande brännfri lera.

En mycket lärorik dag som verligen gjort arkeologiämnet mycket mer intressant!

Min fina påbörjade pilspets

Hästfigurin under torkning samt min söderbräbda skål.

Det första sportiga på väldigt länge

Idag har trots min dåliga gårdag varit ganska bra. Jag var i stallet tidigt och sen var jag och lirade lite fotti med en massa människor jag inte känner. Det är första gången jag utövar sport sen jag flyttade till Göteborg om man bortser från ridningen. Det finns en överhängande risk att jag inte kommer kuna gå särskilt bra på några dagar. Jag är redan helt stel från midjan och neråt. Det var kul fast jag var sämst.
 
Resten av tiden skulle gå till stabilt pluggande men jag kan inte påstå att det gått så bra som jag hade tänkt. Nå väl det går ju framåt även fast det går sjukt långsamt. Jag vill verkligen få grepp om allt jag läser och det är mycket jag har att läsa så det blir mest läsa och sen lite skriva då läsandet tar så stor plats i mitt pluggande. Så om jag läser tre sidor får jag ihop typ 10 rader i text. helt sjukt att det inte blir mer men så ser det ut för min del. Litteraturen är på engelska så då måste jag först översätta texten så jag får en klar bild av innehållet och sedan skriva om det i egna ord så bara det gör ju att allting tar längre tid än om jag bara skulle läsa en enkel text på svenska. Jag kommer vara grym på fackengelska efter den här kursen.
 
En sak som man alltid kan göra när lite känns lite tradigt är att kolla på gulliga youtubeklipp! Här delar jag med mig av ett stycke kattungar. Jag vill så väldigt gärna ha en kattunge. Det är min största önskan i jul.
 
 

Jag blir så förtvivlad

Igår hade jag min sämsta dag sen jag flyttade till Göteborg. Jag tänkte att jag skulle uppdatera min telefon så pluggade in den i datorn för att säkerhetskopiera och dona. Då kraschar itunes och allt går åt pipan och jag tjorvar och trixar i inte mindre än fem timmar. Det hela slutar med att jag måste återställa min telefon då itunes plötsligt inte längre känner igen den efter 3 kraschar och när jag sen ska återställa min säkerhetssparade information får jag bara med kontakter och appar. Alltså är alla mina bilder på min avlidne kanin borta. Som ännu en highlight på min redan askassa dag drar Jumme till Tyskland och lämnar mig ensam i min misär. Hemtentan är en riktig dräpare så jag bangade halloweenfesten på skolan igår för att plugga. Jag var dock för uppgiven för att få särskilt mycket gjort.

Som avslutning vill jag säga att jag tar tillbaka allting om att hösten är fin här. Visst är löven gula och röda men det är så grått och tråkigt väder att man vill grina varje dag ändå. Idag tittade solen fram en lite sväng. Det var nog första gången jag såg den på ca 2 veckor. Hoppas jordens undergång inträffar i natt för jag ställer inte upp på det här!

RSS 2.0