I söndags var jag och Jon-Henrik på Sjöfartsmuseet och tittade på utställningen:
OUT TO SEA? THE PLASTIC GARBAGE PROJECT
Verkligen en riktigt bra utställning som handlar om allt skräp som hamnar i havet där plast spelar en central roll. Plast har lång livslängd men tillverkas ofta som engångsmaterial vilket skapar stora problem när dessa plastprodukter hamnar i naturen då plast inte bryts ner lika fort som till exempel papper. Fiskar fastnar i skräpet som hanmar i havet och fåglar äter plast eller fisk med plast i magen vilket för dem leder till en plågsam död. I förhållande till sin storlek har dessa fåglar ofta enorma mängder plast i magen.
Att tänka på vad vi handlar, i vilken mängd vi gör det och att sedan sortera våra sopor är något vi alla känner till att vi bör göra. Trots att vi hemma hos oss tänker på allt det här var utställningen verkligen ett uppvaknande. Jag blev riktigt berörd och mådde dåligt när jag gick därifrån. Jag vill aldrig mer köpa en plastpåse.
Jag hoppas verkligen att fler rökare inser hur sakdligt det är för djur och natur att slänga fimparna på marken. 75% av allt skräp som hamnar i havet kommer från inlandet så det går inte att skylla nedskräpningen på kuststäderna. Vind och vatten för med lätthet plasten ut i haven oavsett hur långt bort från havet man bor.
Det kanske är lite svårt att se men på tavlan står det hur många år det tar för olika produkter att brytas ner. Till exempel ligger en tappad fiskelina kvar i vattnet i 600 år.
En fågel som satt i sig på tok för mycket skräp. Fotot på bilden är taget av Chris Jordan.
En hög uppfiskat skräp som bara utgör en bråkdel av allt skräp som ligger ute i världens hav. Det är svårt att inte bli tagen av allt detta. Vad gör vi egentligen med vår planet?
Här kommer ett urdrag från Sjöfatsmuseets hemsida, läs hela texten om utställningen
här.
"OUT TO SEA? är en utställning om ett av vår tids största miljöproblem – marin nedskräpning. Varje år hamnar mer än 6 miljoner ton sopor i havet. Bara längs Bohuskustens stränder sköljs det upp ca 8000 m3. Det innebär en kubik sopor per timme, dygnet runt, året runt.
I världen tillverkas idag 8000 kg plast varje sekund. Bara under åren 2000 - 2011 var plastproduktionen lika stor som under hela 1900-talet. Plastprodukter finns idag överallt och utgör en naturlig del av vår vardag. Plast är billig, enkel att bearbeta och kan ges nästan vilka egenskaper som helst. Det är ett fantastiskt material men också med en stor nackdel: de flesta plaster är inte nedbrytbara.
Plastskräp skadligt för djurlivet
Många fåglar och marina djur dör varje år på grund av att de snärjt in sig i plastföremål eller ätit plastskräp. Till exempel har man funnit att 95 procent av stormfåglarna i Nordsjön hade plast i sina magar. Plast kan börja sin skadliga resa vid en Bohusläns kust för att sedan förflytta sig långa sträckor via havsströmmar. Den marina nedskräpningen är därför ett globalt problem och det är svårt att se konsekvenserna bara genom att undersöka sitt närområde.
Sönderdelas till mikropartiklar
Om plast hamnar i naturen försvinner den aldrig helt. Den bryts inte ner kemiskt eller biologiskt utan sönderdelas bara till mindre partiklar. Dessa mikroskopiska partiklar och fibrer av plast är spridda omkring i haven och mängderna mikropartiklar kommer fortsätta öka under lång tid framåt. Plastkornen tar sig in i näringskedjorna och till slut når plasterna oss genom maten vi äter."